Hoe groot moet mijn zonneboiler zijn en hoeveel zonnecollectoren heb ik nodig?

Het volume van de warmtebuffer (de zonneboiler) en de totale oppervlakte van de zonnecollectoren, bepalen voor een groot gedeelte de efficiëntie van de inzet van een zonneboiler installatie. Hoe groter het systeem, hoe meer warmte (zonne-energie) gegenereerd kan worden. Echter betekend een groter systeem niet alleen een groter budget, maar ook meer benodigde ruimte voor de zonnecollectoren en de zonneboiler.

In veel nieuwbouwhuizen wordt een standaard zonneboiler geïnstalleerd (van de bekende CV ketel merken) met een zeer beperkt boiler volume. Deze systemen dragen dan ook nauwelijks bij aan een besparing op de energie rekening. Deze worden meer geïnstalleerd om op papier aan de geldende normen te voldoen.

Hoe bepaal je nu de omvang van een zonneboiler installatie die past bij uw gezin? Eenvoudig. Door het onderstaande nomogram te gebruiken, kunt u een passend zonneboiler volume met een bijpassend zonnecollector oppervlak bepalen. Aan deze pagina is een document toegevoegd met de invulinstructies van dit nanogram.

Mochten er na het invullen nog vragen zijn over de verschillende zonneboilersystemen, neem dan gerust contact met ons op.