fbpx

Veel Gestelde Vragen

Veel Gestelde Vragen

De anode speelt een belangrijke rol in de zonneboiler. De anode zorgt ervoor dat de boiler niet gaat roesten. De anode 'offert' zich op en is derhalve aan slijtage onderhevig. Om de kwaliteit van de boiler goed te houden, is een goede conditie van de anode belagrijk. Wij adviseren om de anode minimaal één keer per jaar te controleren. te reinigen en eventueel te vervangen. Defecten aan een boiler die worden veroorzaakt door gebrek aan onderhoud vallen niet onder de garantie. Het klusje van ongeveer tien minuten per jaar, is dan ook noodzakelijk te noemen. Het controleren, reinigen en eventueel vervangen van de anode is eenvoudig en zonder uitgebreide kennis te doen. Twijfelt u aan uw kennis, laat het werk dan over aan een installateur. Hieronder is een stappenplan voor Galmet boilers. Afhankelijk van het volume van de boiler en het type, kunnen afbeeldingen licht afwijken.

1. Sluit het water af en laat enkele liters water uit de boiler af. Verwijder de plastic deksel aan de bovenzijde van de boiler.

2. Verwijder in het midden het isolatie materiaal. Daarna wordt de dop waaraan de anode is bevestigd, zichtbaar.

3. verwijder de (13 mm) moer op de bovenzijde van de messingdop zodat het kabeltje los gehaald kan worden van de dop. (Druk niet op het vrijgekomen tapeind. Dit kan er voorzorgen dat de anode loslaat en naar de bodem van de boiler verdwijnt.)

4. Draai met een 2 1/4 sleutel de messing dop los en verwijder voorzichtig de dop met daaraan de anode.

5. Inspecteer de anode. De witte aanslag is calciumcarbonaat. Deze is in de meeste gevallen te verwijderen met de hand of met een harde borstel. Indien er te weinig offer materiaal zichtbaar is of het tapeinde zichtbaar wordt, dient de anode vervangen te worden. De anode kan uit de dop gedraaide worden. Na het reinigen van de dob, kan de nieuwe anode in de dop gedraaid worden. Inspecteer hierbij of de kunstof afscherming nog voldoende in tact is.

6. De dop met de nieuwe anode kan weer worden teruggeplaatst in de omgekeerde volgorde. De rubberring in de dop zorgt voor de afdichting. Trek de dop dan ook met beleid vast. Anders wordt de rubber ring vervormt en sluit deze niet meer af. Het te hard aandraaien van de dop kan tevens schade aan de boiler veroorzaken.
Het volume van de warmtebuffer (de zonneboiler) en de totale oppervlakte van de zonnecollectoren, bepalen voor een groot gedeelte de efficiëntie van de inzet van een zonneboiler installatie. Hoe groter het systeem, hoe meer warmte (zonne-energie) gegenereerd kan worden. Echter betekend een groter systeem niet alleen een groter budget, maar ook meer benodigde ruimte voor de zonnecollectoren en de zonneboiler. In veel nieuwbouwhuizen wordt een standaard zonneboiler geïnstalleerd (van de bekende CV ketel merken) met een zeer beperkt boiler volume. Deze systemen dragen dan ook nauwelijks bij aan een besparing op de energie rekening. Deze worden meer geïnstalleerd om op papier aan de geldende normen te voldoen. Hoe bepaal je nu de omvang van een zonneboiler installatie die past bij uw gezin? Eenvoudig. Door het onderstaande nomogram te gebruiken, kunt u een passend zonneboiler volume met een bijpassend zonnecollector oppervlak bepalen. Aan deze pagina is een document toegevoegd met de invulinstructies van dit nanogram. Mochten er na het invullen nog vragen zijn over de verschillende zonneboilersystemen, neem dan gerust contact met ons op.
Het belangrijkste onderdeel van een zonneboiler installatie is de zonnecollector waarin de elektromagnetische straling van het zichtbare zonlicht wordt omgezet in warmte. Het principe van een zonneboiler is eenvoudig: als een donkere slang de hele dag in de zon ligt, wordt het water in de slang warm. Zonneboilers maken gebruik van datzelfde principe. Zelfs in de winter als de zon maar een paar uur schijnt, kan zo’n zonneboiler voldoende warm water produceren om te douchen, te wassen of schoon te maken. Sommige zonneboilersystemen leveren ook een bijdrage aan de ruimteverwarming. Een zonneboiler bestaat uit een zonnecollector en een voorraadvat. De zonnecollector vangt zonlicht op. De moderne vlakkeplaatcollector bestaat uit een absorber met een speciale coating, een zogeheten spectraalselectieve laag. Deze laag heeft een hoge absorptiefactor en tegelijkertijd een lage emissiefactor. (Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld zwarte verf.) Deze laag wordt opgedampt op een metalen plaat, zoals koper of aluminium. Aan de achterzijde van deze metalen plaat lopen dunne leidingen waardoor het collectormedium stroomt, waaraan de ingewonnen warmte wordt afgegeven. De absorber wordt aan de achterkant en zijkant geïsoleerd met een dikke laag minerale wol en/of polyurethaanschuim en aan de voorkant met een glasplaat van ijzerarm, gehard glas. De maximumtemperatuur (stagnatietemperatuur) van een collector hangt af van de hoeveelheid instraling en het type collector. De collector wordt in Nederland vaak op het dak van een woning geplaatst. De opbrengst in Nederland is optimaal als de hellingshoek van de collector ongeveer 45 graden is en deze georiënteerd is op het zuiden. Het warme water wordt bewaard in een zonneboiler, omdat de productie van de warmte met behulp van een zonnecollector niet altijd gelijk is aan de vraag. Bij een geopende warmwaterkraan stroomt het koude leidingwater door opgewarmde zonneboiler naar de kraan. Als het water niet warm genoeg is, dan brengt bijvoorbeeld de cv-ketelof een warmtepomp het op de gewenste temperatuur. Dit proces heet naverwarming.
Het monteren van de zonnevollectoren op het dak gebeurd middels een speciaal daarvoor ontwikkeld frame. Deze frame zijn eenvoudig in elkaar te zetten en te plaatsen. Middels de frames is een stabiele en veilige montage van de zonnecollectoren mogelijk. Voor de verschillende type daken, zijn verschillende montage frames verkrijgbaar. Houd hier rekening mee bij uw bestelling.
De staande boiler is voorzien van twee warmtewisselaars. De vloeistof in deze warmtewisselaars stroomt van onder naar boven. Door de positie van de warmtewisselaars en de bouw van de boiler, zijn deze niet geschikt voor horizontale plaatsing. Zonneboiler Magazijn levert horizontaal plaatsbare boilers die hiervoor speciaal ontwikkeld zijn. Deze beschikken over een warmtewisselaar waarin de vloeistof van onder naar boven circuleert.
Na veel vragen over zonnecollectoren die ook in landscape opstelling te plaatsen zijn, zijn de collectoren aangepast, zodat deze zowel in portret als in landscape te plaatsen zijn. Hiervoor zijn ook nieuwe montage frames ontwikkeld, die eenvoudige plaatsing van de zonnecollectoren in landscape opstelling mogelijk maken. Hou hierbij rekening met het bestellen van het juiste montage frame
Zonneboiler Magazijn is de eerste leverancier van Hewalex die het mogelijk maakt om inzicht te krijgen in de opbrengsten van uw Hewalex zonneboiler installatie! Met de introductie van de EKO-LAN module door Hewalex is het eindelijk mogelijk uw opbrengsten te zien via internet. EKO-LAN wordt aangesloten op uw solar computer, en kan vervolgens aangesloten worden op uw eigen thuisnetwerk en maakt zelfstandig een verbinding met de servers van Hewalex. De gegevens van de zonneboiler installatie worden 24 uur per dag, met een interval van 15 seconden voor u opgeslagen. Bekijk vervolgens de opbrengsten per dag, per maand of per jaar, op uw pc, laptop of tablet! De gegevens worden 5 jaar bewaard, waardoor het mogelijk is om een vergelijk te maken per jaar. Hewalex Ekontrol Een extra functionaliteit die de EKO-LAN biedt is het bewerken van uw zonneboiler installatie. Via de website kunnen parameters van het solar station worden aangepast zoals het vakantieprogramma. En als extra zekerheid kunnen alarmen worden ingesteld, mocht er onverhoopt iets mis zijn met uw zonneboiler installatie. Op de pagina: http://www.ekontrol.pl/en/login/ is een demo van dit product te bekijken. Inloggen kan met: gebruikersnaam: demo wachtwoord: demo Een Nederlandstalige handleiding wordt meegeleverd, de Nederlandse vertaling voor de website staat in de planning.
Deze vraag is relatief eenvoudig te beantwoorden. Een zonneboiler wordt in combinatie met zonnecollectoren geplaatst. De zonnecollectoren zetten zonnestraling om in warmte. Als het temperatuur verschil met het water in de zonneboiler (delta T genoemd) voldoende is, dan gaat een pomp vloeistof (warmtedrager genoemd) pompen door de zonnecollectoren en door de warmtewisselaar in de zonneboiler. Hierdoor wordt de warmte van de zon afgegeven aan het water in de zonneboiler. Een zonneboiler installatie heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van zonnepanelen (elektriciteit).
  • Er hoeven geen aanpassingen in de meterkast plaats te vinden. Uw huidige meters kunnen behouden blijven. U levert immers niks terug aan de energie maatschappij.
  • U wekt energie op in de vorm van warmte. Deze warmte slaat u op voor eigen gebruik. Om mee te douchen, af te wassen, de verwarming te ondersteunen, etc.. Doordat u niks terug levert aan de energie maatschappij, bent u ook niet afhankelijk van wijzigingen in tarieven en extra belastingen.
  • De zonneboiler installatie bespaart rechtstreeks op uw energierekening. Voor de warmte die u opwekt, hoeft u immers geen aardgas te verstoken.
  • Een zonnecollector haalt ± 4 keer meer energie uit de zon als zonnepanelen. Een complete zonneboiler installatie met 2 Hewalex zonnecollectoren en een 200 liter zonneboiler levert op jaar basis ± 6,8 GJ aan vermogen. Dit staat gelijk aan 1.880 kWh. In vergelijk met zonnepanelen, zou u 9 zonnepanelen moeten plaatsen.
De grote CV ketel merken bieden tegen gigantische prijzen kleine zonneboiler systemen aan. Deze leveren echter amper besparing. Gemiddeld genomen verbruikt een huishouden 50 liter tapwater per persoon. Een gezin met 4 personen en een boiler van 80 liter, biedt dan ook weinig besparing. Tegen betere prijzen, biedt Zonneboiler Magazijn, grotere en kwalitatief hoogstaande complete zonneboiler installaties aan. Rede genoeg om te kiezen voor een zonneboiler installatie van Zonneboiler Magazijn!
Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels. De regeling is voor zowel zakelijke als particulieren  gebruikers. ISDE is een subsidieregeling van het ministerie van Economische Zaken. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland is verantwoordelijk voor de uitvoering. De prijzen op onze website zijn de prijzen zonder dat de subsidie is meegerekend! Hier gaat de subsidie dus nog vanaf!  

Waarom deze subsidie?

De overheid gaat de komende jaren stimuleren dat Nederlandse huizen en bedrijven minder door gas en meer door duurzame warmte worden verwarmd. Zo kan energie worden bespaard en CO2-uitstoot worden teruggedrongen. Via deze nieuwe subsidieregeling worden particulieren en zakelijke gebruikers die zelf duurzame energie willen opwekken financieel ondersteund. De omslag naar een duurzamere energievoorziening kan zo samen worden gemaakt. Hoe werkt het?
  1. U koopt een apparaat dat in aanmerking komt voor deze subsidie.
  2. U dient vervolgens de aanvraag in, uiterlijk 3 maanden nadat u de koopovereenkomst heeft gesloten.
  3. U kunt geen voorschot krijgen.
  4. U heeft meer dan 1 apparaat aangeschaft en u wilt voor alle apparaten subsidie aanvragen? Dat mag. Maar u doet 1 subsidieaanvraag per apparaat.
  5. De beslissing krijgt u binnen 8 weken na uw aanvraag. De betaling volgt maximaal 1 week na de beslissing.

Voorwaarden voor particulieren

  • U heeft het apparaat na 1 januari 2016 aangeschaft
  • Binnen 3 maanden na het sluiten van de koopovereenkomst heeft u een subsidieaanvraag ingediend
  • U heeft de investering al gedaan voordat u een subsidieaanvraag doet. Dat betekent dat het apparaat bij aanvraag van de subsidie al is betaald, geïnstalleerd en in gebruik genomen
  • Het apparaat is nieuw aangeschaft, u heeft een bewijs van aanschaf en u heeft een betaalbewijs. Het is uw eigendom
  • Het apparaat is in Nederland geïnstalleerd
  • U mag het apparaat niet binnen een jaar na de datum van de beslissing verwijderen

Welke apparaten van Zonneboiler Magazijn staan op de lijst?

Vooralsnog staan de onderstaande systemen op de lijst vermeld. Deze lijst wordt continu uitgebreid: Complete zonneboiler installaties: KA00195  2TLPAC-200 Een Hewalex 200 liter zonneboiler met 2 Hewalex KS2100 TLP-AC zonnecollectoren KA00193  3TLPAC-300 Een Hewalex 300 liter zonneboiler met 3 Hewalex KS2100 TLP-AC zonnecollectoren KA00194 4TLPAC-400 Een Hewalex 400 liter zonneboiler met 4 Hewalex KS2100 TLP-AC zonnecollectoren KA00500 5TLPAC-500 Een Hewalex 500 liter zonneboiler met 5 Hewalex KS2100 TLP-AC zonnecollectoren KA04634 2KSR10-200 Hewalex 200 liter zonneboiler met 20 Hewalex Vacuümbuis collectoren KA04635 3KSR10-250 Hewalex 250 liter zonneboiler met 30 Hewalex Vacuümbuis collectoren KA04636 4KSR10-300 Hewalex 300 liter zonneboiler met 40 Hewalex Vacuümbuis collectoren KA04637 5KSR10-400 Hewalex 400 liter zonneboiler met 50 Hewalex Vacuümbuis collectoren   Warmtepompboilers: KA03646 Hewalex PCWU200-2,3kW Warmtepompboiler KA03647 Hewalex PCWU300k-2,3kW Warmtepompboiler   Complete pellet CV's: KA00272 Biodom LX 21kW Pelletketel KA00057 Biodom 27 C5 CV Pelletketel KA00056 Biodom 27 E CV Pelletketel KA00058 Biodom 33 CV Pelletketel