fbpx

Wat is beter? Vacuümbuis zonnecollectoren of vlakkeplaat zonnecollectoren

Wat is beter? Vacuümbuis zonnecollectoren of vlakkeplaat zonnecollectoren

Waarom een vlakkeplaat zonnecollector in plaats van een vacuümbuis zonnecollector?

Het mag dan wel zo zijn dat de techniek achter vacuümbuis zonnecollector een hoger efficiëntie kent (en daarmee een hoger rendement), echter is het effectief oppervalk van een vacuümbuis zonnecollector kleiner dan het effectieve oppervlak van een vlakkeplaat zonnecollector. Dit doordat er ruimte zit tussen de vacuümbuizen. Hierdoor heeft de vlakkeplaat zonnecollector een hoger rendement als de vacuümbuis zonnecollector.

Daarbij komt dat de kwalitatieve vacuümbuis zonnecollectoren van Hewalex duurder zijn als een vlakkeplaat zonnecollector. Dit maakt de keuze voor vlakkeplaat zonnecollectoren in basis verantwoorder dan de keuze voor Vacuümbuis zonnecollectoren.

Wanneer een vacuümbuis zonnecollector in plaats van een vlakkeplaat zonnecollector.

Waarom er dan nog vacuümbuis zonnecollectoren verkocht worden? De vacuümbuis zonnecollector heeft als grote voordeel dat deze minder gevoelig is voor de hoek ten opzichte van de zon. Zo zijn Vacuümbuis zonnecollectoren uitermate geschikt voor nagenoeg horizontale plaatsing en montage tegen wanden en gevels. Daarbij kunnen de vacuümbuizen iets gedraaid worden. Zo blijft ook het rendement bij een niet geheel op het zuiden gerichte opstelling met vacuümbuis zonnecollectoren optimaal.

Het advies van Zonneboiler Magazijn

Gezien de prijs van vlakkeplaat zonnecollectoren en het grotere effectieve oppervlak, adviseren wij klanten om bij normale plaatsingsomstandigheden gebruik te maken van vlakkeplaat zonnecollectoren. Zijn er sterk afwijkende plaatsingsomstandigheden, kijk dan naar de mogelijkheden van vacuümbuis zonnecollectoren. Let bij het oriënteren naar zonnecollectoren goed op de kwaliteit. Veel van de niet Europese vacuümbuis zonnecollectoren hebben een lager rendement als de Hewalex vlakkeplaat zonnecollectoren. Nog afgezien van de veelal inferieure bouw kwaliteit.

Deel dit bericht