fbpx

Wat is het verschil tussen een Biodom Pellet ketel en een Gas ketel?

Wat is het verschil tussen een Biodom Pellet ketel en een Gas ketel?

Hoe werkt een Biodom pellet ketel?

Het principe van een Biodom pelletketel is gelijk aan een gas gestokte CV. Door verbranding van een fossiele brandstof (gas of pellets) komt warmte vrij. Deze warmte wordt door een warmtewisselaar overgedragen aan het CV water. Bij een gas gestookte CV gaat de brander aan op het moment dat er druk-val is door het openen van de warm water kraan of omdat de thermostaat vraagt om extra warmte in de woning. Het voordeel van een gas gestookte CV is dat deze direct reageert en in luttele seconden zijn werktemperatuur heeft bereikt.

Een pellet ketel daarentegen heeft een langere aanloop nodig. Deze heeft rond de 20 minuten nodig om van niks tot zijn werktemperatuur te komen. De pellets worden automatisch in de vuurschaal gedropt waarna ze met een gloeistift ontbrand worden. De warmte wordt vervolgens afgegeven aan een warmtewisselaar die het overdraagt aan het water.

Wanneer is een Biodom pellet ketel interessant om te gebruiken?

Bij het inzetten van een Biodom pelletketel is het van belang dat het vermogen van de pelletketel in verhouding is met de warmtevraag. Anders bestaat de kans dat de pelletketel even brand en vervolgens weer uitschakelt. Dit flipperen kost niet alleen veel pellets (onvolledige verbranding) maar geeft ook veel roet. Daarbij komt dat het geen regelmatige warmte afgifte heeft waardoor een gebrekkige verwarming kan ontstaan. Ook al is het financieel aantrekkelijk om een Biodom pelletketel in te zetten, wilt het niet altijd zeggen dat het automatisch een verstandige keuze is.

Het flipperen van de Biodom pelletketel kan voorkomen worden door het opnemen van een zonneboiler of een bivalente Integra zonneboiler. Hierdoor zal de Biodom pelletketel minder snel aanslaan en zijn er voldoende reserves voor de opstarttijd op te vangen.

Deel dit bericht