fbpx

Werkt een warmtepompboiler met vloerverwarming?

Werkt een warmtepompboiler met vloerverwarming?

Als eerste is het belangrijk om te weten wat een warmtepomp boiler is. De naam warmtepomp boiler zegt het eigenlijk al zelf. Het is een boiler met er bovenop een warmtepomp. De warmtepomp zorgt voor het onttrekken van warmte uit bijvoorbeeld de buitenlucht en brengt deze warmte over op het water in de boiler. De warmtepomp werkt op elektriciteit. Echter is de warmteopwekking doormiddel van een warmtepomp dusdanig efficiënt, dat deze tot wel 4 keer de energie in warmte opbrengt ten opzichte van de ingaande energie aan elektriciteit. De warmtepomp boiler werkt zelfs efficiënter warmte op als de meest moderne gas gestookte ketels. Echter werkt een warmtepomp trager. Dit merk je vooral bij tapwater verwarming. Waar een gas gestookte ketel per direct warmwater levert, heeft een warmtepomp niet het vermogen om snel grote hoeveelheden warmte op te wekken. Daarom wordt bij de inzet van een warmtepomp voor tapwater verwarming veel gebruik gemaakt van boilers als buffers. Voor de lage temperatuur verwarming, is dit niet nodig. De warmtepomp is dusdanig afgestemd op het piek vermogen van de verwarming dat die geleverd kan worden.

In theorie kun je een warmtepomp boiler inzetten voor zowel tapwater verwarming als vloerverwarming. Echter adviseert Zonneboiler Magazijn de warmtepomp boiler enkel in te zetten voor het verwarmen voor tapwater. Waarom? De meest eenvoudige reden hiervoor is dat het vermogen van een warmtepomp boiler uitstekend past bij tapwater verwarming en niet bij de ondersteuning van bijvoorbeeld vloerverwarming. De vloerverwarming heeft een hogere warmte afgifte als dat de warmtepomp boiler zou kunnen opbrengen.

Wel is een warmtepomp boiler goed te combineren met zonnecollectoren. De warmte die door de zon wordt opgewekt, hoeft niet meer te worden opgebracht door de warmtepomp boiler. De Hewalex warmtepomp boilers zijn ontworpen om in combinatie met de zonnecollectoren van Zonneboiler Magazijn te werken. De combinatie van een warmtepomp boiler en zonnecollectoren is de ultieme gas vervanger als het gaat om tapwater verwarming.

Deel dit bericht