fbpx

Een zonneboiler in combinatie met centrale verwarming

Een zonneboiler in combinatie met centrale verwarming

Technisch gezien is het natuurlijk mogelijk om de warmte die wordt opgeslagen in de zonneboiler te gebruiken voor de ondersteuning van de centrale verwarming. Waarbij bijvoorbeeld de vloerverwarming op de bovenste warmtewisselaar van de zonneboiler wordt gekoppeld. Door deze opstelling wordt de warmte uit de zonneboiler afgegeven aan de vloerverwarming.

Tot zover het technische gedeelte. Om een vloerverwarming op temperatuur te houden, is warmte nodig. Logisch. Maar hier zit de grootste bottleneck bij het gebruiken van een zonneboiler voor het ondersteunen van de centrale verwarming. De hoeveelheid warmte die wordt toegevoegd aan de zonneboiler, dient minimaal zo groot te zijn als de hoeveelheid energie die benodigd is om de vloerverwarming op temperatuur te houden. Hiervoor dienen de zonnecollectoren continu warmte toe te voegen aan de zonneboiler. Of te wel, de hoeveelheid energie die wordt opgewekt door de zonnecollectoren dient nagenoeg gelijk te zijn aan de hoeveelheid energie die de vloerverwarming opneemt.

Om deze hoeveelheid energie toe te kunnen voegen aan de zonneboiler, dient de normale verhouding van één zonnecollector op 100 liter boiler volume behoorlijk overschreden te worden. Tot zover geen probleem, mits je beschikbare dak oppervlak maar voldoende groot is. Echter zal de verhouding van zonnecollectoren met de inhoud van de zonneboiler voor een warmteoverschot zorgen in de zomer.

De zonneboiler systemen van Zonneboiler Magazijn zijn allen voorzien van oververhittingsbeveiliging en een terug koel functie. Echter is de kans bij een scheve verhouding van zonnecollectoren en inhoud van de zonneboiler sneller warmte wordt toegevoegd aan de zonneboiler als de veiligheidssystemen kunnen afvlakken. De kans op oververhitting in de zomer is dus aanzienlijk. Mits er een zwembad aanwezig is om de overtollige warmte aan af te geven.

Bij een normale verhouding zonnecollectoren en zonneboiler volume, wordt de opgewekte energie in de winter al verbruikt door tapwater verwarming. De opname van de zonneboiler installatie in het verwarmingssysteem is dan ook niet efficiënt en niet aan te bevelen.

Wanneer is het wel zinvol? Bij het gebruik van een Integra (bivalente) zonneboiler. Hierover later meer.

 

Deel dit bericht