fbpx

Het controleren, reinigen en vervangen van een anode in de zonneboiler

De anode speelt een belangrijke rol in de zonneboiler. De anode zorgt ervoor dat de boiler niet gaat roesten. De anode ‘offert’ zich op en is derhalve aan slijtage onderhevig.

Om de kwaliteit van de boiler goed te houden, is een goede conditie van de anode belagrijk. Wij adviseren om de anode minimaal één keer per jaar te controleren. te reinigen en eventueel te vervangen. Defecten aan een boiler die worden veroorzaakt door gebrek aan onderhoud vallen niet onder de garantie. Het klusje van ongeveer tien minuten per jaar, is dan ook noodzakelijk te noemen.

Het controleren, reinigen en eventueel vervangen van de anode is eenvoudig en zonder uitgebreide kennis te doen. Twijfelt u aan uw kennis, laat het werk dan over aan een installateur. Hieronder is een stappenplan voor Galmet boilers. Afhankelijk van het volume van de boiler en het type, kunnen afbeeldingen licht afwijken.

1. Sluit het water af en laat enkele liters water uit de boiler af. Verwijder de plastic deksel aan de bovenzijde van de boiler.


2. Verwijder in het midden het isolatie materiaal. Daarna wordt de dop waaraan de anode is bevestigd, zichtbaar.


3. verwijder de (13 mm) moer op de bovenzijde van de messingdop zodat het kabeltje los gehaald kan worden van de dop. (Druk niet op het vrijgekomen tapeind. Dit kan er voorzorgen dat de anode loslaat en naar de bodem van de boiler verdwijnt.)


4. Draai met een 2 1/4 sleutel de messing dop los en verwijder voorzichtig de dop met daaraan de anode.


5. Inspecteer de anode. De witte aanslag is calciumcarbonaat. Deze is in de meeste gevallen te verwijderen met de hand of met een harde borstel. Indien er te weinig offer materiaal zichtbaar is of het tapeinde zichtbaar wordt, dient de anode vervangen te worden. De anode kan uit de dop gedraaide worden. Na het reinigen van de dob, kan de nieuwe anode in de dop gedraaid worden. Inspecteer hierbij of de kunstof afscherming nog voldoende in tact is.


6. De dop met de nieuwe anode kan weer worden teruggeplaatst in de omgekeerde volgorde. De rubberring in de dop zorgt voor de afdichting. Trek de dop dan ook met beleid vast. Anders wordt de rubber ring vervormt en sluit deze niet meer af. Het te hard aandraaien van de dop kan tevens schade aan de boiler veroorzaken.