fbpx

Handleidingen

Handleidingen

Voor het installeren van een zonneboiler systeem is geen raket wetenschap benodigd. Een zonneboiler systeem bestaat uit drie hoofdcomponenten en een vierde als ook een warmtepomp wordt toegepast.

Zonneboiler

Centraal in het systeem staat de zonneboiler. In de zonneboiler wordt de door de zonnecollectoren gecollecteerd warmte opgeslagen. De zonneboiler wordt aangesloten tussen de koudwaterleiding en de cv-ketel. In deze opstelling geldt de cv-ketel als naverwarmer van het drinkwater in de zonneboiler. De koudwaterleiding wordt aangesloten aan de onderzijde van de zonneboiler en de uitgaande warmwaterleiding wordt aangesloten op de koudwateringang van de cv-ketel.

De temperatuur van het drinkwater in de zonneboiler kan op zonnige dagen oplopen tot wel 85 °C. Bij deze temperaturen, kan een korte aanraking al resulteren in brandwonden. Om te voorkomen dat er 85 °C water uit de kraan of douche komt, adviseren wij om altijd een mengventiel te plaatsen. Het mengventiel wordt aangesloten na de cv-ketel op de warmwaterleiding en koudwaterleiding. Het mengventiel mengt drinkwater met een te hoge temperatuur terug naar maximaal 60°C.  

De zonneboiler wordt verwarmd met glycol wat is opgewarmd met behulp van de zonnecollectoren. De glycol wordt door de onderste warmtewisselaar van de zonneboiler gepompt. De zonnecollectoren worden met de voeding (aanvoer) aangesloten op de ingang van de onderste warmtewisselaar in de zonneboiler. Op de uitgang van de onderste warmtewisselaar in de zonneboiler wordt de solar controller unit aangesloten.

De bovenste warmtewisselaar in de zonneboiler kan gebruikt worden voor een extra warmtebron. Zoals een pelletketel, houtkachel of CV ketel. Deze warmtewisselaar hoeft niet gebruikt te worden.

Solmax solar station

Deze intuïtieve solar controller fungeert als pomp en het intelligente hart van de zonneboiler. Op basis van de temperaturen in de zonneboiler en de zonnecollectoren past het solar station de doorstroomsnelheid aan. Hierdoor wordt een optimale warmteoverdracht bewerkstelligd. Het solar station wordt tussen de zonneboiler en de zonnecollectoren gemonteerd. Hiervoor wordt in de meeste gevallen flexibele RVS slang gebruikt. Deze is flexibelere als koperleiding en daarmee eenvoudiger in gebruik. Een mooie bijkomstigheid is dat de RVS slang af fabriek is geïsoleerd. Het solar station kan gevoed worden via een geaard stopcontact.

Zonnecollectoren

De zonnecollectoren kunnen in verschillende opstellingen gemonteerd worden. Afhankelijk van het type dak en de montage wijze, zijn er verschillende montageframes voor de zonnecollectoren. Bij portret montage van de zonnecollectoren, worden de zonnecollectoren met een korte tussenafstand naast elkaar gemonteerd. Voor deze montage zijn er verbindingsstukjes meegeleverd. Indien de zonnecollectoren in landscape worden gemonteerd, dan is er extra installatiemateriaal benodigd. De thermische zonnecollectoren zijn minder gevoelig voor een minder ideale hoe ten opzichte van de zon. Toch adviseren wij om de hoek van de zonnecollectoren tussen de 30° en 60° te houden.

Handleidingen

De Solmax sets zijn samengesteld met hoogwaardige producten. De Solmax zonneboilersets zijn voorzien van uitgebreide handleidingen en installatie instructies. Hieronder de meest gebruikte digitale installatiehandleidingen;