fbpx

Welk type zonneboilers zijn er?

Welk type zonneboilers zijn er?

De staande (verticale) zonneboiler

De meest toegepaste zonneboiler is de verticale zonneboiler. Ook wel staande zonneboiler genoemd. De zonneboiler is opgebouwd uit een stalen geëmailleerde ‘tank’. Deze is voorzien van een isolatie laag en een jas. Ter bescherming van de zonneboiler wordt er standaard een anode in de zonneboiler gemonteerd. De ‘tank’ is bedoeld als buffer vat voor drinkwater. De verticale zonneboiler is een staande zonneboiler, wat wil zeggen dat deze rechtop staat. Dus smal in de breedte en lang in de hoogte. Verticale zonneboilers zijn in verschillende volumes verkrijgbaar.

Natuurlijk hebben we de zonneboiler niet voor niks en is de bedoeling dat we deze voor de opslag van warmte gaan gebruiken. Om warmte toe te voegen aan het water, zijn de verticale zonneboilers voorzien van twee warmtewisselaars. Een met een grote oppervlakte onderin de zonneboiler en een kleinere bovenin de zonneboiler. Door de warmtewisselaar wordt verwarmde vloeistof gepompt. Deze geeft zijn warmte af aan het koelere water in de zonneboiler.

Over het algemeen worden op de onderste warmtewisselaar in de zonneboiler de zonnecollectoren aangesloten. De vloeistof die door de zonnecollectoren is opgewarmd, geeft zijn warmte onderin de zonneboiler af aan het water. De warmte zal snel stijgen, zodat er maximaal geprofiteerd wordt van de door de zon opgewekte warmte.

Omdat de zon niet kan voorzien in de totale warmtevraag, is het toevoegen van voldoende warmte aan de zonneboiler noodzakelijk om zo warm te kunnen blijven douchen. Hiervoor is de bovenste warmtewisselaar in de zonneboiler bedoeld. Op deze warmtewisselaar kan een CV ketel, pellet ketel of houtkachel aangesloten worden. Deze extra warmtebron zorgt ervoor dat de bovenste laag van de zonneboiler op de juiste temperatuur blijft.

De verticale zonneboiler is het meest gebruikt en een zeer universele zonneboiler. Wij adviseren om de verticale zonneboiler enkel in combinatie met tapwater verwarming te gebruiken. De bovenste warmtewisselaar in de zonneboiler wordt nog wel eens gebruikt voor het aansluiten van vloerverwarming. Dit is technisch gezien geen probleem. Echter is de verticale zonneboiler niet voor deze opstelling bedoeld en is het rendement in de winter dusdanig laag, dat alle opgewekte warmte al gebruikt kan worden voor tapwater verwarming.

De liggende (horizontale) zonneboiler

De liggende zonneboiler, ook wel horizontale zonneboiler genoemd, is in basis hetzelfde opgebouwd als de verticale zonneboiler. Een geëmailleerde ‘tank’ voorzien van isolatie en een anode ter bescherming. De twee grootste verschillen zijn de wijze van plaatsing en de enkele warmtewisselaar. Het grote voordeel van de horizontale zonneboiler is dat deze liggend geplaatst kan worden. Bij gebrek aan ruimte in de hoogte, is de horizontale zonneboiler een ideale oplossing. Door het liggend plaatsen van de horizontale zonneboiler, wordt veel ruimte in de hoogte bespaard. Hierdoor kan de horizontale zonneboiler geplaatst worden in ruimtes als net onder het dakbeschot of onder de verwarmingsketel. De horizontale zonneboiler beschik over één enkele zonneboiler voor het overbrengen van zonnewarmte welke is opgewekt met zonnecollectoren. Omdat de zon op sommige dagen niet in voldoende warmte kan voorzien om de zonneboiler op temperatuur te houden, kan het uitgaande (voor) verwarmde water worden naverwarmd met bijvoorbeeld een CV ketel.

Integra zonneboiler voor combinatie tapwater verwarming en centrale verwarming

In Nederland zal het dus altijd zo zijn dat er naast zonnecollectoren altijd nog een extra warmtebron benodigd is. Die extra warmtebron kan een CV ketel op gas, een pelletketel of warmtepomp zijn. Om een installatie te bouwen waarin meerdere warmtegevers (zonnecollectoren, pelletketel, etc.) en meerdere warmtevragers (tapwater en CV ondersteuning, adviseren wij gebruikt te maken van Integra zonneboilers. Deze Integra zonneboilers zijn geschikt voor het aansluiten van zowel zonnecollectoren als de centrale verwarming. De Integra zonneboilers worden in tegen stelling met de standaard zonneboilers gevuld met CV water. In de zonneboiler bevindt zich een extra tank voor tapwater. Deze wordt verwarmd door het omringende CV water. Door de gelaagdheid in de Integra zonneboiler kunnen de zonnecollectoren nog maximaal bijdrage aan de warmte toevoer. Lees hier meer over een zonneboiler in combinatie met vloerverwarming.

Deel dit bericht